Waspada Belian Ubat Online

WASPADA PEMBELIAN UBAT "ONLINE"

Waspada pembelian ubat "online"

KEMPEN KESEDARAN WASPADA PEMBELIAN UBAT ONLINE

Tujuan kempen ini dijalankan agar dapat memberi pendedahan kepada orang awam mengenai risiko pembelian ubat online yang mungkin tidak diketahui oleh mereka sebelum ini. Jom bersama-sama muat turun poster tersebut dan edarkan kepada kenalan anda. Untuk mendapatkan maklumat, panduan, e-poster, dan video  berkaitan sila klik  logo di bawah:

INTERPOL Operation PANGEA IX: Combating the sale of illicit medicines online

Melayu

Sumber : INTERPOL

Operasi PANGEA yang dikoordinasi oleh INTERPOL dengan kerjasama agensi penguatkuasaan seluruh negara yang turut melibatkan Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia.  Objektif operasi ini adalah untuk membanteras aktiviti-aktiviti di Internet yang dikesan menjual produk farmaseutikal yang menyalahi peruntukan undang-undang.

BAHAYA PEMBELIAN UBAT MELALUI INTERNET

Melayu

Sumber : Radio Televisyen Malaysia (RTM)

Wawancara ini berkisar tentang bahaya belian ubat online yang menemubual Pegawai Penguatkuasaan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia

Hukuman

Hukuman

Di bawah Akta Jualan Dadah 1952, individu atau syarikat yang mengilang, menjual, mengedar, mengimport atau menggunakan ubat-ubatan yang tidak berdaftar adalah melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984. Jika disabit kesalahan, hukuman yang dikenakan adalah seperti berikut:

Tindakan Penguatkuasaan

Tindakan Penguatkuasaan

Panduan Pembelian Ubat "Online"

Panduan Pembelian Ubat "Online"

Berikut adalah panduan sekiranya perlu untuk membeli ubat atas talian:

Bagaimana Kenalpasti Iklan Yang Telah Diluluskan?

Bagaimana  Kenalpasti Iklan Yang Telah Diluluskan?

Semua iklan yang telah diluluskan oleh Lembaga Iklan Ubat akan diberikan dengan nombor kelulusan (contoh KKLIU 1234/2018). Nombor KKLIU akan dimulai dengan 4 digit mengikut siri dan diakhiri dengan tahun permohonan kelulusan iklan dibuat. Nombor kelulusan perlu dipaparkan pada setiap iklan yang disiarkan di dalam mana-mana media penyiaran. Pengguna diminta agar tidak terkeliru di antara nombor pendaftaran MAL dengan nombor siri kelulusan iklan KKLIU.

Waspada Iklan Haram

Waspada Iklan Haram

Risiko pembelian ubat melalui Internet

Risiko pembelian ubat melalui Internet

Teknologi sektor kesihatan sedang menjalani satu perubahan yang didominasi oleh Internet dalam kehidupan seharian. Hasil perkembangan teknologi ini dapat dilihat melalui perkembangan aktiviti-aktiviti dan iklan-iklan yang berkaitan kesihatan. Kebolehan orang ramai dalam melayari Internet seperti blog atau media sosial dalam pelbagai medium menggalakkan golongan tertentu mengambil peluang mempengaruhi orang ramai dalam membuat pilihan berkaitan dengan produk kesihatan.