Cuti Belajar

Cuti Belajar (dalam Perintah Am Bab C 1974) disebut sebagai Cuti Berkursus bermakna cuti yang diluluskan oleh Kerajaan kepada seseorang pegawai bagi mengikuti kursus jangka sederhana dan kursus jangka panjang secara sepenuh masa, sama ada dengan biasiswa, tanpa biasiswa atau dengan tajaan persendirian. Dalam tempoh tersebut, pegawai dibenarkan meninggalkan tugas untuk berkursus dan tidak dikira putus perkhidmatan atau sebagai berhenti kerja. Cuti ini diberikan pegawai untuk mengikuti kursus bagi pembangunan kompetensi dan bukan untuk kemajuan kerjaya di mana kelayakan yang diperolehi tidak melayakkan pegawai dilantik ke kumpulan perkhidmatan yang lebih tinggi.

Kategori cuti belajar yang diluluskan bagi Pegawai Kategori Pengurusan dan Profesional (P&P) bagi skim Pegawai Farmasi adalah seperti berikut:

  1. Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) Dengan/Tanpa Hadiah Latihan Persekutuan (HLP)
  2. Cuti Belajar Tanpa Gaji (CBTG)

 

*Nota:

Bagi permohonan CBBP dengan HLP/ CBBP tanpa HLP/ CBTG, pemohon PERLU juga mengemukakan dokumen permohonan secara hardcopy kepada Bahagian Pengurusan Latihan (BPL) KKM apabila iklan dibuka kelak.

 

Maklumat lanjut berkenaan Panduan Cuti Belajar secara am boleh didapati di laman sesawang Bahagian Pengurusan Latihan (BPL), KKM [http://latihan.moh.gov.my/]

Kategori dokumen: 
Borang-borang