Cuti Belajar

Cuti Belajar (dalam Perintah Am Bab C 1974) disebut sebagai Cuti Berkursus bermakna cuti yang diluluskan oleh Kerajaan kepada seseorang pegawai bagi mengikuti kursus jangka sederhana dan kursus jangka panjang secara sepenuh masa, sama ada dengan biasiswa, tanpa biasiswa atau dengan tajaan persendirian. Dalam tempoh tersebut, pegawai dibenarkan meninggalkan tugas untuk berkursus dan tidak dikira putus perkhidmatan atau sebagai berhenti kerja. Cuti ini diberikan kepada pegawai untuk mengikuti kursus bagi pembangunan kompetensi dan bukan untuk kemajuan kerjaya di mana kelayakan yang diperolehi tidak melayakkan pegawai dilantik ke kumpulan perkhidmatan yang lebih tinggi.

 

Kategori cuti belajar yang diluluskan bagi Pegawai Kategori Pengurusan dan Profesional (P&P) bagi skim Pegawai Farmasi adalah seperti berikut:

 

 1. Cuti belajar Bergaji Penuh (CBBP) Dengan / Tanpa Hadiah Latihan Persekutuan (HLP)
 2. Cuti Belajar Tanpa Gaji (CBTG)

   

   

  Nota:

  Bagi permohonan CBBP dengan / tanpa HLP, pemohon perlu memohon secara atas talian sahaja. Syarat-syarat permohonan dan maklumat lengkap mengenai tawaran HLP / tanpa HLP boleh diakses melalui Sistem Permohonan eHLP KKM di laman sesawang: http://ehlp.moh.gov.my mulai jam 10.00 pagi, 14 September 2020 sehingga 16 Oktober 2020. Untuk makluman, penawaran iklan bagi Tawaran A dan B akan dijalankan secara online sepenuhnya.

   

  Sebarang pertanyaan boleh hubungi pegawai berkenaan:

   

  Seksyen Pembangunan Profesion Berterusan,

  Bahagian Dasar dan Perancangan Strategik Farmasi:

   

  a) Puan Masliana bt Awang                : 03-78413325

                                                                (maslianaa@moh.gov.my)

  b) Cik Nur Ain binti A Rashid               : 03-78413678

                                                                (nurain.arashid@moh.gov.my)

   

   

  Kategori dokumen: 
  Borang-borang